Ingredience
- 220 g hladké mouky
- 30 g mletých mandlí
- 130 ml smetany na vaření
- 50 g zchladlého rozpuštěného másla
- 40 g cukru
- 1 žloutek
- 10 g čerstvého droždí
- špetka soli
- špetka skořice (nemusí být)
- kůra z pomeranče
Na dokončení:
- 1 vejce
- mandle plátky
- med + máslo
Postup
- Do vlažné smetany rozdrobte droždí, promíchejte se lžící cukru, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.
- Do mísy odvažte mouku, mleté mandle, po okrajích osolte a uprostřed udělejte důlek.
- Vlijte vzešlý kvásek z droždí, přisypte zbytek cukru, skořici, trochu kůry a promíchejte.
- Přidejte vychladlé rozpuštěné máslo a žloutek.
- Vypracujte v hladké těsto, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout, do dvojnásobného objemu.
- Poté těsto rozdělte na asi 50g kousky a vyválejte na tenké prameny, které stočte v různé tvary. Skládejte s rozestupy na plechy vyložené pečicím papírem a nechte ještě asi půl hodinky dokynout.
- Troubu rozehřejte na cca 180 °C, potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a pečte dozlatova, cca 10–15 minut. Ihned po vytažení z trouby potřete připraveným medem s rozpuštěným máslem.