Recepty Mandlové Jidáše s pomerančovou kůrou

Mandlové Jidáše s pomerančovou kůrou

Ingredience

  • 220 g hladké mouky
  • 30 g mletých mandlí
  • 130 ml smetany na vaření
  • 50 g zchladlého rozpuštěného másla
  • 40 g cukru
  • 1 žloutek
  • 10 g čerstvého droždí
  • špetka soli
  • špetka skořice (nemusí být)
  • kůra z pomeranče

 

Na dokončení:

  • 1 vejce
  • mandle plátky
  • med + máslo

Postup

  1. Do vlažné smetany rozdrobte droždí, promíchejte se lžící cukru, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočívat. 
  2. Do mísy odvažte mouku, mleté mandle, po okrajích osolte a uprostřed udělejte důlek. 
  3. Vlijte vzešlý kvásek z droždí, přisypte zbytek cukru, skořici, trochu kůry a promíchejte. 
  4. Přidejte vychladlé rozpuštěné máslo a žloutek. 
  5. Vypracujte v hladké těsto, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout, do dvojnásobného objemu. 
  6. Poté těsto rozdělte na asi 50g kousky a vyválejte na tenké prameny, které stočte v různé tvary. Skládejte s rozestupy na plechy vyložené pečicím papírem a nechte ještě asi půl hodinky dokynout. 
  7. Troubu rozehřejte na cca 180 °C, potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a pečte dozlatova, cca 10–15 minut. Ihned po vytažení z trouby potřete připraveným medem s rozpuštěným máslem.

Použité produkty